Heb je vragen over schuld?
Wij staan je graag te woord.

Afscheid Jos van de Mortel

Afscheid Jos van de Mortel, 19-8-2019

Het is voor mij vandaag een treurige dag omdat we vandaag officieel afscheid nemen van onze Jos. Maar Jos wees gerust, ik maak er geen lijkrede van.

Jos is zijn carrière bij GOS in oktober 2014, als maatje begonnen. Bij deze gelegenheid hadden zich maar liefst 14 nieuwe maatjes gemeld, waarvan er een aantal zelfs op de wachtlijst moest worden gezet. Maar niet Jos, die viel al onmiddellijk op en al snel kreeg ik via de toenmalige coördinator Huub Jongeneelen te horen, dat we met Jos de hoofdprijs hadden binnengehaald. Jos heeft namelijk een specifieke carrière in het bedrijfsleven achter de rug die hem bij uitstek geschikt maakt voor dit werk.

Gezien  de start van zijn vooropleiding zag het daar aanvankelijk niet naar uit. Hij bekwaamde zich allereerst in het landbouwonderwijs om vervolgens te switchen naar de boekhouding. Na functies als assistent accountant, werd hij hoofd administratie bij diverse bedrijven. In die laatste functie verzorgde hij de jaarrekeningen, aangifte omzetbelasting, afstemming met de accountant en de belastingdienst etc.

En toen er een vacature als vrijwillige coördinator ontstond begin 2015, was het dan ook niet meer dan logisch dat Jos hiervoor werd benaderd. Uitgebreide gesprekken met de andere coördinatoren leidde tot een voordracht aan het bestuur, die door ons onmogelijk kon worden genegeerd.

Ik citeer uit deze voordracht van toenmalig coördinator Henri van den Bogaard:

“Jos hebben we, in de korte tijd dat hij vrijwilliger is bij GripOpSchuld, leren kennen als een man met veel kennis van zaken. Jos is ook een man van wie je op aan kunt, een man van afspraak is afspraak. Een man die voor elke klant een steun is en zal zijn. Een man die bereid is ver te gaan. Een man die zich vastbijt, er uithaalt wat erin zit. Verder heeft Jos veel tijd. Hij is bereid om deze tijd in te zetten voor de medemens. Hij is flexibel. Hij is gemakkelijk benaderbaar, spontaan en heeft humor “.

Hij vindt van zichzelf, zo schrijft hij in zijn curriculum, dat hij doorzettingsvermogen heeft, nauwkeurig werkt, stressbestendig is, zelfstandig is en communicatief is ingesteld. Hij werkt klantgericht, beschikt over enthousiasme en voelt zich betrokken bij de dingen die hij doet en met de mensen met wie hij samenwerkt.

Nu vandaag het moment van een gedeeltelijk? afscheid is aangebroken, is het tijd te bekijken of hij aan die kwalificaties heeft voldaan.

Allereerst een man met veel kennis van zaken. Iedereen die bij GOS betrokken is, weet dat Jos heel veel moeilijke casussen oplost. Hij is specialist als het gaat om statushouders. Ook veel zzp’ers en ex- ondernemers worden door Jos geholpen. Het gaat dan vaak over ingewikkelde zaken als  het financieel afwikkelen van bedrijfsbeëindigingen, waarmee ex ondernemers worden geconfronteerd.

Jos is ook een man van afspraak is afspraak gebleken. Je weet wat je aan hem hebt en dat maakt het werken met hem buitengewoon plezierig. Cliënten ervaren dat ook zo, mede daardoor heeft hij bij cliënten een buitengewoons goede naam opgebouwd. Hij bijt zich inderdaad in een casus vast en gaat tot het uiterste om ervoor de cliënt het maximale uit te halen.

Jos heeft inderdaad ontzettend veel tijd in dit project gestoken. Wanneer ik op een avond in de zorgvleugel was, kwam ik steevast Jos tegen. Op mijn vraag wat doe jij hier, volgt meestal als antwoord, ja de cliënt kon niet overdag en dan pas ik me aan en kom ik in de avonduren. Ook op zaterdagen kun je hem in de zorgvleugel vinden.  Hij is dus inderdaad flexibel gebleken. Een werkweek van 50 in plaats van 36 uur is voor hem heel normaal. Vakanties zijn aan hem niet besteed. Hij blijft het liefst thuis en werkt door.

Hij is gemakkelijk benaderbaar en en dat maakt de omgang met vaak kwetsbare mensen ook makkelijk.

Heel bijzonder zijn de  spontaniteit en humor. Wat hebben vaak gelachen in de goede oude tijd toen vrijwilligers op maandag samenkwamen in het pand aan de Tramstraat. We waren toen nog allemaal vrijwilligers, die met de benen op tafel filosofeerden over toekomstige ontwikkelingen van GOS.

Een van die ideeën was het aanbieden van budgetbeheer aan cliënten om nader onheil te voorkomen. We wisten nog niet precies hoe dit in de praktijk moest gaan werken. Daarmee stonden we aan het begin van een jarenlang proces van denken over de inhoud en het daadwerkelijk realiseren ervan, dat uiteindelijk resulteerde in het aanbieden van budgetbeheer en het aanstellen van twee professionele krachten, de zogenaamde buco’s. Jos vervulde in dit proces een belangrijke rol als meedenker, waarbij bij hem altijd het belang van de klant voorop stond. Zijn naam zal altijd verbonden blijven aan de term buco, waarvan hij de bedenker is.

Toen de sollicitatieprocedure voor buco speelde, heb ik Jos voor het eerst in de oppositie gezien. Hij was sterk gekant tegen een open sollicitatie.  Hij was een belangrijke kandidaat maar wilde alleen voor de functie in aanmerking komen als de andere functie ook terecht kwam bij een Gosser. Over solidariteit gesproken! Het kostte veel overtuigingskracht om hem ervan te overtuigen dat een open sollicitatie zuiverder was. Uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht want in een unanieme voordracht werden Jos en Petra benoemd.

Als ik vandaag terugkijk op de carrière van Jos bij GOS kan ik alleen maar concluderen dat de profetieën van Henri van den Bogaard allemaal zijn uitgekomen. Ik denk dat iedereen die met Jos heeft samengewerkt dit zal beamen.

We verliezen met Jos van de Mortel een heel belangrijke kracht binnen GOS die moeilijk vervangbaar. Jos deed het werk ook heel erg graag. Hij kon ervan genieten als hij een ingewikkelde casus had opgelost en iemand daarmee gelukkig had gemaakt.

Ik prijs mij dan ook gelukkig dat hij toch nog bereid is wat vrijwilligerswerk voor GOS te blijven verzorgen. Jos, het bestuur hoopt dat je een rol binnen GOS wil blijven spelen.

Zo gaat hij in elk geval onze nieuwe kantoormanager en buco Ria Maassen inwerken. Ria is hier aanwezig en heeft op haar eerste werkdag al gelijk feest, zo gaat dat bij GOS. Uiteraard kunt u met haar kennismaken.

Wat moet je een dergelijke man nu als cadeau geven? Een diner bon is aan hem niet besteed. Jos is gek van voetbal, daarom wilde ik ook wel een felicitatie van Frenkie de Jong uit Barcelona regelen, de beste voetballer van Nederland. Ik heb daar zo mijn contacten. Maar omdat hij niet voor PSV heeft gespeeld, werd dat niet op prijs gesteld !!

We hebben maar voor een praktisch cadeau gekozen, waaraan je hopelijk veel plezier zult beleven.

Jos, het ga je goed!

 

John Clerx

Voorzitter GOS.

Heb je een vraag?

Je kunt je vraag stellen via het vragenformulier, wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Of je kunt je vraag stellen door ons te bellen tijdens kantooruren op onderstaand telefoonnummer.

Vragenformulier

Wil je als maatje aan de slag gaan?

Wij kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken!

Meer weten?