Budgetbeheer via Grip op Schuld
DEURNE – Grip op Schuld Deurne gaat zich vanaf komend jaar richten op professioneel budgetbeheer. De gemeente verstrekt de komende vier jaar – in 2017 tot en met 2020 – jaarlijks 112.000 euro subsidie aan Grip op Schuld om twee medewerkers in te zetten voor de coördinatie van de vrijwilligersorganisatie en het uitvoeren van budgetbeheer.
Budgetbeheer betekent dat het inkomen van een cliënt door GOS wordt beheerd. Het doel is om te voorkomen dat schulden ontstaan of oplopen. Budgetbeheer van Grip Op Schuld is onderdeel van het minimabeleid van de gemeente en gratis voor inkomens tot maximaal 120% van de bijstandsnorm
Voorzitter John Clerx van Grip op Schuld Deurne is verheugd over de mogelijkheid om binnen de gemeente Deurne aan budgetbeheer te gaan doen. “De twee medewerkers komen formeel in dienst van de Lev-groep maar vallen voor wat de inhoud van het werk betreft onder verantwoordelijkheid van het bestuur van Gos. Zij krijgen een werkplek in de zijvleugel van het gemeentehuis, waar ook het zorgloket is gehuisvest. Het worden zoals wij het noemen Buco-functies. De twee medewerkers gaan budgetbeheer en de coördinatie-taken voor de stichting combineren.” Daarmee wordt Grip op Schuld een semi-professionele organisatie. Clerx vindt het een logische stap. “Uiteindelijk moet de gemeente Deurne goedkoper uit zijn. Gemeenten zijn vaak handenvol geld kwijt aan de kosten voor bewindvoering. Je zou budgetbeheer zoals wij het gaan doen bewindvoering light kunnen noemen.”
De subsidie is verstrekt vanuit het beschikbare budget Bijzonder Bijstand, Minimaregelingen en Schulddienstverlening.
Grip op Schuld krijgt naast de jaarlijkse 112.000 euro van 2017 tot en met 2020 jaarlijks 23.720 euro subsidie voor de exploitatie van de vrijwilligersorganisatie.