Fonds Bijzondere Noden startklaar
Nieuw fonds complementeert schuldhulpverlening
DEURNE – De gemeente Deurne heeft met Grip Op Schuld (GOS) al een goede voorziening om mensen met een schuld te begeleiden. Toch ontbrak er nog iets vond GOS-voorzitter John Clerx. Het plan voor een speciaal fonds om mensen met schulden in de gemeente Deurne extra te kunnen helpen, ontstond vijf jaar geleden. Het was een idee van maatje Piet Boumans, Clerx bleek uiteindelijk de kartrekker. Hoewel de laatste puntjes nog op de i moeten worden gezet is Stichting Fonds Bijzondere Noden Deurne volgens Clerx ‘startklaar’.
Sinds 2012 is Grip Op Schuld het centrale punt waar mensen terecht kunnen die hun schulden niet kunnen betalen. Ook cliënten die dreigen in de schuld te komen, zijn welkom. Het probleem wordt in kaart gebracht en met behulp van een maatje wordt er een plan van aanpak gemaakt om de schulden terug te dringen en mogelijk in zijn geheel af te lossen. Begin dit jaar was de 1000ste cliënt een feit. Het begon in 2012 met mensen die binnenkwamen met een schoenendoos met rekeningen. Al snel wisten de Deurenaren GOS te vinden. De druk op het (vrijwillige) personeel nam toe door meer en complexere zaken. In sommige gevallen is de schuld zo hoog dat de begeleiding door GOS ontoereikend is om het hoofd boven water te houden. Sterker nog: de schuld wordt door de hoge rente op de schulden vaak nog groter.
Afkopen
Het nieuwe fonds is in het leven geroepen om de schuld af te kopen bij de bedrijven waaraan geld verschuldigd is. “Dat zijn bijvoorbeeld postorderbedrijven, maar ook andere bedrijven. “Sommige cliënten hebben bijvoorbeeld een schuld van 6.000 euro, die door de hoge rente stijgt in plaats van daalt, ondanks de aflossing. Dan kun je wel gaan aflossen, maar daar schiet je eigenlijk niets mee op”, weet Clerx.
Wij zoeken dan uit wat de afloscapaciteit is van de cliënt en zeggen dan tegen zo’n bedrijf: we bieden 50 euro per maand gedurende drie jaar, ofwel 1800 euro. Accepteert het bedrijf het bedrag, dan nemen wij de schuld over en kan de klant rentevrij de schuld bij ons aflossen. Zo komt iemand in rustiger vaarwater.” Wordt het bedrag niet geaccepteerd, dan loopt zo’n bedrijf het risico in een schuldsaneringstraject helemaal niets te ontvangen. Clerx benadrukt dat het fonds een aparte stichting is, maar dat deze nauw samenwerkt met Grip op Schuld. Direct gebruikmaken van het fonds is dan ook niet mogelijk. Iedereen meldt zich eerst bij GOS en wordt dan uitvoerig gescreend voordat het fonds eventueel ingeschakeld wordt.”
Drietrapsraket
Clerx is blij met het fonds en spreekt van een drietrapsraket. “De mensen komen binnen bij Grip Op Schuld, dat fungeert als voorportaal. Daarna gaan we aan de slag om de schulden in kaart te brengen en krijgt de cliënt indien nodig, hulp met budgetbeheer. Dit alles samen met één van de ruim dertig vrijwillige maatjes. Komt de cliënt er dan nog niet uit, dan kan een beroep gedaan worden op het fonds. Je kan zeggen dat we dan een volledig pakket aan handvatten hebben om mensen in nood van dienst te zijn.” Aan mensen, die echt gemotiveerd zijn om hun schuldenproblematiek op te lossen en hun schuld met schuldeisers regelen, kan het fonds de restschuld, onder bepaalde voorwaarden, herfinancieren.
Proces
Het hele proces kostte gedurende vijf jaar veel bloed, zweet en tranen. Vooral veel juridische en organisatorische obstakels moesten overwonnen worden. “Je mag als stichting bijvoorbeeld geen krediet verstrekken. Dan ben je eigenlijk een bank en krediet verlenen zonder toestemming van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is verboden. De AFM heeft ons getoetst. We vallen nu onder de vrijstellingsregeling evenals het Leger des Heils. We mogen bijvoorbeeld maar de helft van de wettelijke rente rekenen, maar de rente is bij ons 0 procent. Daarnaast moet je ook als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) door de belastingdienst worden aangemerkt”.
Nieuw bestuur
Een nieuw bestuur moest in het leven worden geroepen en er was vooral geld nodig. De stichting heeft tot nu toe met behulp van de gemeente Deurne, die 20.000 euro subsidie beschikbaar stelde, GOS, Beelsfundatie, Stichting Thomas van Villanova, Steun Welzijnszorg, Parochie Sint Willibrord Deurne en het Tiny en Anny van Doorne Fonds zo’n 60.000 euro ingezameld. “Daar kunnen wij mee aan de slag, maar om iedereen te helpen hebben we een veel groter bedrag nodig.” De gemeente Deurne is bereid, afhankelijk van de ervaringen met het fonds, een nieuwe subsidieaanvraag te overwegen, mocht het fonds in gevaar komen. “Het blijft natuurlijk een risico. Dat geld moet natuurlijk weer terugvloeien in het fonds om vanuit daar weer nieuwe mensen te helpen. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt en dat we de mensen met dit totaalpakket echt kunnen helpen”, besluit Clerx.
Weekblad voor Deurne 4 juli 2019